Η Νίκη Αμαρουσίου πρωτοπορεί με την εφαρμογή της εξειδικευμένης φυσικής κατάστασης

Η συνεργασία της Νίκης Αμαρουσίου με τον Γιόβαν Γιάχιτς, έναν εκ των κορυφαίων προπονητών φυσικής κατάστασης με προϋπηρεσία στην εθνική ομάδα Ανδρών και Γυναικών της Σερβίας εγκαινιάστηκε στο κλειστό της Κοκκινιάς.

Στη φυσική έδρας της Νίκης πραγματοποιήθηκε το πρώτο τεστ του προγράμματος εξειδικευμένης φυσικής κατάστασης που εφαρμόζει ο κύριος Γιάχιτς υπό την επίβλεψη του άμεσου συνεργάτη του, Σπύρου Πιτσινέλη.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα με κομβικό στοιχείο την ατομική και προσωπική αξιολόγηση και αντιμετώπιση του κάθε αθλητή, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο πρώτο τεστ συμμετείχαν τα παιδιά των αγωνιστικών τμημάτων της Νίκης Αμαρουσίου (Μίνι, Παμπαίδες, Παιδικό, Εφηβικό).

Πιτσινέλης: «Τα παιδιά της Νίκης έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον»

Ο κύριος Σπύρος Πιτσινέλης ανέφερε σχετικά στο nikiamarousiou.gr: «Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα εξειδικευμένης φυσικής κατάστασης στο μπάσκετ που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Νίκη Αμαρουσίου σε συνεργασία με τον κύριο Γιόβαν Γιάχιτς. Είναι σαφές ότι οι αθλητές χρησιμοποιούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες σε κάθε άθλημα. Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις στο μπάσκετ συγκριτικά με το ποδόσφαιρο ή το βόλεϊ. Θα πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσουμε ένα ασκησιολόγιο πάνω στις μυϊκές ομάδες που χρησιμοποιούν οι αθλητές του μπάσκετ και αυτό το ονομάζουμε εξειδικευμένη φυσική κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο κύριος Γιάχιτς, η εφαρμογή αυτού του προγράμματος δίνει τα μέγιστα αποτελέσματα και ο λόγος είναι ο εξής: Όλοι οι αθλητές είναι διαφορετικοί, με διαφορετικές ικανότητες και αδυναμίες. Κάποιος είναι πιο γρήγορος, κάποιος είναι πιο ευλύγιστος… Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το ίδιο πρόγραμμα σε μια ομάδα. Θα πρέπει να πάρουμε την εικόνα κάθε αθλητή ώστε να διαπιστώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μέσα από μια σειρά από τεστ.

Ακολούθως, ο κύριος Γιάχιτς βλέπει την εικόνα του κάθε αθλητή και τους δείκτες που πρέπει να έχει για να πιάσει τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Μέσα από αυτά τα τεστ και παρατηρώντας τους δείκτες, μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους που κάποιος είναι καλός στο μπάσκετ. Αν οι δείκτες είναι χαμηλά, θα δοθεί στους αθλητές ένα ασκησιολόγιο έτσι ώστε να βελτιώσουν τους συγκεκριμένους δείκτες για να ανέβουν επίπεδο. Εδώ έχουμε 100% αποτέλεσμα γιατί στοχεύουμε εξ ολοκλήρου στις αδυναμίες».

Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα, έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα τεστ και τι απόδοση θα έχουν μετά. Είχαν πολλές απορίες και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Το επόμενο διάστημα θα δουν τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις τους ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα και να δουλέψουν στις αδυναμίες τους και να δουν την πρόοδό τους. Η φυσική κατάσταση αποτελεί πλέον το 50% της απόδοσης ενός αθλητή. Το άλλο 50% είναι το τεχνικό κομμάτι. Εφόσον, λοιπόν, τα παιδιά της Νίκης δουλέψουν πάνω στο εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικής κατάσταση, θα πάρουν το μέγιστο αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο τεχνικός διευθυντής της Νίκης Αμαρουσίου, Νίκος Χρυσόγελος, επισήμανε: «Τη σεζόν που έρχεται, όλα τα αγωνιστικά τμήματα θα έχουν μια προπόνηση την εβδομάδα με γυμναστή. Έγινε, λοιπόν, το πρώτο βήμα, διαμορφώνοντας το προφίλ του κάθε παιδιού ώστε παίρνοντας τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα του τεστ, ο γυμναστής να ξέρει που πρέπει να εστιάσει σε κάθε νεαρό αθλητή σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας ως σωματείο με τον κύριο Γιάχιτς με τα αγωνιστικά τμήματα που θα ξεκινήσουν πιο άμεσα, τον Σεπτέμβριο ώστε να φτιάξουμε το προφίλ του κάθε παιδιού και να φτιαχτεί το εξειδικευμένο πρόγραμμα που κάθε νεαρός αθλητής θα έχει μαζί του το καλοκαίρι ώστε να μπορέσει να δουλέψει πάνω στα στοιχεία που θα δείξουν οι μετρήσεις και να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος τον Σεπτέμβριο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *